Ohjeita testiin tulijalle

Voit tulla suoraan 9Livesin testipisteelle ilman lähetettä täytettyäsi esitietolomakkeen. Testiä varten tarvitaan aina lähete, mutta se odottaa sinua valmiina testauspisteellä sähköisessä järjestelmässämme. Sinun ei siis tarvitse käydä lääkärissä ennen testipisteelle tuloa. Tee ilmoittautuminen viimeistään tuntia ennen testiin saapumista, jotta lähetteesi ehtii valmistua.

Toimipisteissä, joissa ajanvaraus on käytössä, kannattaa ehdottomasti varata aika. Ajan varaamalla vältät jonottamisen ja pääset testiin sinulle sopivana aikana. Ohjeet ajanvaraukseen näet ilmoittautumislomakkeen alussa, mikäli valitsemassasi pisteessä on mahdollista varata aika.

Jotta testauspisteemme eivät ruuhkautuisi, suosittelemme ilmoittautumaan ja maksamaan testin etukäteen.

Voit maksaa testin myös maksupäätteellä paikan päällä, mutta suosittelemme ennakkomaksua verkossa.

Kelan ohjeiden mukaan Kela-korvattavaa testiä ei voi maksaa verkossa, vaan verkkokauppamme ohjaa sinut maksamaan testin paikan päällä.

Testin hinta ja Kela-korvaus

Testin hintaan vaikuttaa se, oletko Kela-korvauksen piirissä. Kela korvaa osan testin hinnasta, jos testin perusteena on koronainfektioon yleisesti liitetty oire ja testiin on lääkärin määräys. Esimerkiksi matkalle tarvittavaa todistusta varten otettuun testiin ei Kelan korvausta saa.

Tällä hetkellä Kela-korvaus PCR-testistä on 100 € ja antigeenitestistä 36 €.

Jos testisi on Kela-korvattava, sinut ohjataan Kelan ohjeen mukaisesti maksamaan testi pisteellä. Tällöin maksat testistä vain omavastuuosuuden ja 9Lives hakee Kela-korvauksen puolestasi.

Jos testisi ei ole Kela-korvattava, maksat koko hinnan itse.

Miten testi tehdään?

Sekä PCR- että antigeenitesti tehdään nenänielusta taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta otettavasta näytteestä.

Positiivinen antigeenitesti on varmistettava PCR-testillä. Ilmoittautuminen erilliseen maksulliseen PCR-varmistustestiin tehdään ostamalla testi nettilomakkeen kautta.

Miten saan tulokset?

Testin tulos lähetetään sinulle SMS-viestinä. Jos ostat todistuksen, saat latauslinkin sähköpostiisi muutaman tunnin kuluessa vastausviestistä. Jos sähköpostia ei näytä tulevan, tarkista myös roskapostikansio. Jos testitulos on positiivinen, ilmoitamme sen myös sairaanhoitopiiriin, minkä jälkeen terveydenhuollon ammattilainen on sinuun puhelimitse yhteydessä.

Testin keskimääräinen valmistumisaika on tällä hetkellä 12-24h, mutta kiireisinä aikoina emme pysty takaamaan tarkkaa aikaa kaikille näytteille. Pohjois-Suomessa PCR-testin tulos voi kestää 48 tuntia tai pidempään. Tulos toimitetaan mahdollisimman pian sen saavuttua. Aika voi vaihdella riippuen paikkakunnasta, ajankohdasta ja näytekuljetuksista. Ennen testituloksen valmistumista henkilön, jolta näyte on otettu, tulee olla karanteeninomaisissa olosuhteissa kotona.

Saapumisohjeet testiin

Pääset testiin joko kävellen tai autolla. Testausasemillamme voi välillä olla ruuhkaa ja saatat joutua jonottamaan hetken omaa testausvuoroasi.

Autolla

Jos tulet autolla drive-in-testausasemalle, seuraa opasteita, joissa on auton kuva ja teksti KORONATESTAUS. Pysy autossa koko ajan. Muista turvaväli ja noudata testauspaikalla saamiasi ohjeita. Sinun ei tarvitse poistua autosta näytteenoton ajaksi.

Kävellen

Jos tulet testausasemalle jalan, seuraa opasteita, joissa on jalankulkijan kuva ja teksti KORONATESTAUS. Käytä hengityssuojainta ja muista turvaväli. Noudata testauspaikalla saamiasi ohjeita.

Koronatodistus

Jotkin lentoyhtiöt tai eri maiden rajaviranomaiset saattavat vaatia, että Suomesta saapuva matkailija todistaa käyneensä koronatestissä ja saaneensa negatiivisen testituloksen. Jos tarvitset koronatodistuksen matkaa varten, tilaa se valitsemalla ajanvarauksen esitietolomakkeesta kohta ’Tarvitsen koronatestistä virallisen todistuksen’. Todistuksen hinta on 20 euroa ja se toimitetaan sinulle salattuna sähköpostiviestinä tai tarvittaessa postitse kotiisi. Todistus on saatavilla suomeksi ja englanniksi. Joissain maissa vaatimukset voivat olla lääkärintodistusta laajempia, joten tarkistathan kohdemaasi vaatimukset ennen matkaa. Esimerkiksi Japaniin matkustavat tarvitsevat lääkärintodistuksen lisäksi maan oman mallin mukaisen todistuksen, joka löytyy omana valintanaan verkkokauppamme esitietolomakkeelta. Luethan myös THL:n ajankohtaiset ohjeet matkustajille.

Kuinka pitkään testitulos on voimassa?

Suomessa testitulostodistus hyväksytään 72 h riippumatta testimenetelmästä ja tämä koskee sekä rajaliikennettä että koronapassia. Jos olet matkustamassa, tarkistathan kohdemaasi ja esimerkiksi lentoyhtiösi vaatimukset hyvissä ajoin. Monessa muussa maassa antigeeni- eli pikatestin voimassaolo saattaa olla vain 48 h.

Mitä negatiivinen testitulos kertoo?

Moni haluaa ymmärrettävästi viettää aikaa myös niiden läheistensä kanssa, joita ei päivittäin tapaa. Koronatesti on hyvä tapa pyrkiä varmistamaan, ettei juuri testihetkellä ole viruksen kantaja ja testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä. 9Livesin testiin päästäksesi sinulla ei tarvitse olla oireita.

Muistathan kuitenkin, ettei mikään testi ole sataprosenttisen varma ja testitulos joka tapauksessa kertoo vain juuri testaushetken tilanteesta. Suosittelemme noudattamaan viranomaisten antamia turvallisuussuosituksia.

Mahdollista matkustamista varten saat meiltä tarvittaessa koronatodistuksen. Jos matkustat ulkomailla, huomioi kuitenkin karanteeni- ja muut koronaohjeet sekä kohdemaassa että Suomeen palattaessa.

Näkyykö testitulos koronapassissa ja Omakannassa?

Omat tietonsa verkkokaupassa antaneiden testitulokset siirtyvät Omakantaan ja toimivat koronapassina. Tuloksen siirtyminen Omakantaan onnistuu useimmiten korkeintaan vuorokaudessa, mutta tiedonsiirrossa saattaa olla 9Livesista riippumattomia viiveitä.

Lisätietoja koronapassista THL:n sivuilta.

Tartuntatautipäiväraha ja A-todistus

Kun käyt 9Livesilla koronatestissä, saat halutessasi samassa yhteydessä myös A-todistuksen. A-todistus tarvitaan Kelan tartuntatautipäivärahan hakemista varten. Verkkokaupassa valitse esitietolomakkeella mukaan A-todistus, jos haluat mahdollisesta positiivisesta PCR- tai antigeenitestituloksesta lääkärin kirjoittaman todistuksen. A-todistus maksaa 40 euroa ja se laskutetaan jälkikäteen siinä tapauksessa, jos testitulos on ollut positiivinen. Todistus toimitetaan postitse. Jos testitulos on negatiivinen, ei A-todistusta lähetetä tai laskuteta sinulta, vaikka olisit sen verkkolomakkeella valinnutkin.

A-todistuksen saa meiltä toistaiseksi vain 9Livesilla tehdyistä testeistä. Emme pysty tällä hetkellä tarjoamaan todistusta muualla tehdyistä testeistä.

Voit olla oikeutettu Kelan maksamaan tartuntatautipäivärahaan, jos sinut on määrätty tartuntataudin leviämisen estämiseksi esimerkiksi eristettäväksi tai karanteeniin. Päivärahaa voidaan maksaa myös siinä tapauksessa, että työntekijällä on todistus luotettavasti todetusta koronavirustartunnasta ja hänen tulisi välttää ansiotyöhön osallistumista leviämisriskin vuoksi.

HUOM! Väliaikaisen lainsäädännön päättymisen vuoksi 9Lives ei voi enää myöntää A-todistuksia 1.1.2023 jälkeen.

Lue tartuntatautipäivärahasta lisää Kelan sivuilta


Koronatestipisteemme