Ohjeita testiin tulijalle

Voit tulla suoraan 9Livesin testipisteelle ilman lähetettä. Testiä varten tarvitaan aina lähete, mutta se odottaa sinua valmiina testauspisteellä. Sinun ei siis tarvitse käydä lääkärissä ennen testipisteelle tuloa. Tee ilmoittautuminen viimeistään tuntia ennen testiin saapumista, jotta lähetteesi ehtii valmistua.

Jotta testauspisteemme eivät ruuhkautuisi, suosittelemme ilmoittautumaan ja maksamaan testin etukäteen.

Voit maksaa testin myös maksupäätteellä paikan päällä, mutta suosittelemme ennakkomaksua verkossa.

Testin hinta

Testin hintaan vaikuttaa se, oletko Kela-korvauksen piirissä. Kela korvaa sairaudenhoidon kustannuksia, muttei esimerkiksi testiä, joka on otettu matkaa varten tarvittavaa todistusta varten.

Miten testi tehdään?

Sekä PCR- että antigeenitesti tehdään nenänielusta taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta otettavasta näytteestä.

Positiivinen antigeenitesti on varmistettava PCR-testillä. Ilmoittautuminen erilliseen maksulliseen PCR-varmistustestiin tehdään ostamalla testi nettilomakkeen kautta.

Miten saan tulokset?

Testin tulos lähetetään sinulle SMS-viestinä. Jos ostat todistuksen, saat latauslinkin sähköpostiisi muutaman tunnin kuluessa vastausviestistä. Jos sähköpostia ei näytä tulevan, tarkista myös roskapostikansio. Jos testitulos on positiivinen, ilmoitamme sen myös sairaanhoitopiiriin, minkä jälkeen terveydenhuollon ammattilainen on sinuun puhelimitse yhteydessä.

Testin keskimääräinen valmistumisaika on tällä hetkellä 12-24h, mutta kiireisinä aikoina emme pysty takaamaan tarkkaa aikaa kaikille näytteille. Pohjois-Suomessa PCR-testin tulos voi kestää 48 tuntia. Tulos toimitetaan mahdollisimman pian sen saavuttua. Aika voi vaihdella riippuen paikkakunnasta, ajankohdasta ja näytekuljetuksista. Ennen testituloksen valmistumista henkilön, jolta näyte on otettu, tulee olla karanteeninomaisissa olosuhteissa kotona.

Saapumisohjeet testiin

Pääset testiin joko kävellen tai autolla. Testausasemillamme voi välillä olla ruuhkaa ja saatat joutua jonottamaan hetken omaa testausvuoroasi.

Autolla

Jos tulet autolla drive-in-testausasemalle, seuraa opasteita, joissa on auton kuva ja teksti KORONATESTAUS. Pysy autossa koko ajan. Muista turvaväli ja noudata testauspaikalla saamiasi ohjeita. Sinun ei tarvitse poistua autosta näytteenoton ajaksi.

Kävellen

Jos tulet testausasemalle jalan, seuraa opasteita, joissa on jalankulkijan kuva ja teksti KORONATESTAUS. Käytä hengityssuojainta ja muista turvaväli. Noudata testauspaikalla saamiasi ohjeita.

Taksilla

Jos tilaat Kelan korvaaman taksimatkan terveydentilasi vuoksi, tarvitset terveydenhuollon antaman todistuksen oikeudesta taksin käyttöön. Oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan on myös tilanteessa, jossa julkisia liikenneyhteyksiä ei ole käytettävissä.

Koronatodistus

Jotkin lentoyhtiöt tai eri maiden rajaviranomaiset saattavat vaatia, että Suomesta saapuva matkailija todistaa käyneensä koronatestissä ja saaneensa negatiivisen testituloksen. Jos tarvitset koronatodistuksen matkaa varten, tilaa se valitsemalla ajanvarauksen esitietolomakkeesta kohta ’Tarvitsen koronatestistä virallisen todistuksen’. Todistuksen hinta on 20 euroa ja se toimitetaan sinulle salattuna sähköpostiviestinä tai tarvittaessa postitse kotiisi.Todistus on saatavilla suomeksi ja englanniksi. Luethan myös THL:n ajankohtaiset ohjeet matkustajille.

Mitä negatiivinen testitulos kertoo?

Moni haluaa ymmärrettävästi viettää aikaa myös niiden läheistensä kanssa, joita ei päivittäin tapaa. Koronatesti on hyvä tapa pyrkiä varmistamaan, ettei juuri testihetkellä ole viruksen kantaja ja testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä. 9Livesin testiin päästäksesi sinulla ei tarvitse olla oireita.

Muistathan kuitenkin, ettei mikään testi ole sataprosenttisen varma ja testitulos joka tapauksessa kertoo vain juuri testaushetken tilanteesta. Suosittelemme noudattamaan viranomaisten antamia turvallisuussuosituksia.

Mahdollista matkustamista varten saat meiltä tarvittaessa koronatodistuksen. Jos matkustat ulkomailla, huomioi kuitenkin karanteeni- ja muut koronaohjeet sekä kohdemaassa että Suomeen palattaessa.


Koronatestipisteemme

Arkisin

Viikonloppu

PCR

Antigeeni

Kamppi

Narinkkatori
Narinkkatori, Narinkka, Helsinki, Finland

Hakaniemi

Hakaniemi
Hakaniemen torikatu 1, 00530 Helsinki, Suomi

Pasila

Hartwall Arena
Areenankuja 1, Helsinki, Suomi

Vuosaari

Kahvikuja
Sokeritori, Sokeritori, Helsinki, Suomi

Ala-Tikkurila

Härkävaljakontie
Härkävaljakontie 31, Helsinki, Suomi

Helsinki-Vantaan lentoasema walk-in

T1 ja P3 välissä ulkona
Lentoasemantie 5, 01530 Vantaa, Suomi

Helsinki-Vantaan lentoasema drive-in

Aviapolis Drive-In
Veromies, 01530 Vantaa, Suomi

Martinlaakso

Martinlaakson skeittiparkki
Laajakorvenkuja 1, Vantaa, Finland

Koivukylä

Pallokenttä
Koivukylänväylä 32, Vantaa, Suomi

Hakunila

Sotungin urheilukenttä
Luotikuja 1, Vantaa, Suomi

Tapiola

Tapiolan keskus
Tapionaukio 3, 02100 Espoo, Suomi

Espoonlahti

Pikkulaiva
Ulappakatu 2, Espoo, Finland

Turku

Hirvensalon Hiihtokeskus
Hirvensalon Hiihtokeskus, Kakskerrantie, Turku, Suomi

Raisio

Kauppakeskus Mylly
Myllynkatu 1092, 21280 Raisio, Suomi

Tampere Lempääläntie

Duck's Burgerin piha-alue
Lempääläntie 15, Tampere, Suomi

Tampere Teiskontie

Teiskontien Nestettä vastapäätä
Teiskontie 61, 33560 Tampere, Suomi

Ivalon lentoasema

Ivalon lentoasema
Ivalon lentoasema, Lentokentu00e4ntie, Inari, Suomi

Kittilän lentoasema

Kittilän lentoasema
Kittilu00e4n lentoasema, Levintie, Kittilu00e4, Suomi

Kuusamon lentoasema

Kuusamon lentoasema
Kuusamon lentoasema (KAO), Lentokentu00e4ntie, Kuusamo, Suomi

Oulun lentoasema

Oulun lentoasema
Oulun lentoasema (OUL), Lentokentu00e4ntie, Oulu, Suomi

Rovaniemen lentoasema

Rovaniemen lentoasema
Rovaniemi Airport (RVN), Rovaniemi, Suomi