A-Todistus

A-todistus tarvitaan, jos haet Kelan tartuntatautipäivärahaa. Saat PCR- tai antigeenitestituloksesta lääkärin kirjoittaman A-todistuksen valitsemalla verkkokauppamme esitietolomakkeella mukaan A-todistus. Todistuksen hinta on 40 euroa ja se laskutetaan jälkikäteen vain, jos testitulos on ollut positiivinen.

Antigeenitesti

Toiselta nimeltään pikatesti, koska tulos valmistuu noin 30 minuutissa. Antigeenitesti tunnistaa proteiineja, joita syntyy, kun koronavirus lisääntyy tartunnan saaneen henkilön hengitysteissä. Testi otetaan taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta nenänielusta. 9Livesin käyttämä antigeenitesti on kvalitatiivinen ja se tehdään laboratorio-olosuhteissa.

Fit to fly -todistus

Lääkärintodistus negatiivisesta koronatestin tuloksesta ei ole sama asia kuin fit to fly -todistus. Fit to fly -todistuksella tarkoitetaan lääkärin kirjoittamaa kannanottoa siihen, salliiko terveydentilasi lentämisen. Jotkin lentoyhtiöt voivat vaatia erikseen tällaista todistusta negatiivisen koronatestitodistuksen lisäksi, tarkista asia lentoyhtiöstäsi. 9Lives ei tarjoa fit to fly -todistusta, vaan sitä varten sinun on erikseen varattava aika lääkärille saatuasi negatiivisen testituloksen.

Kela-korvattava testi

Kela korvaa osan testin hinnasta, jos testattava on Kela-korvauksen piirissä, testin perusteena on koronainfektioon yleisesti liitetty oire ja testiin on lääkärin määräys. Lääkärin määräystä ei tarvitse hakea erikseen, lääkäri käy läpi esitiedoissa antamasi tai etälääkärin istunnossa esiin tulleet sairauden oireet ja laatii järjestelmään sähköisen lähetteen (hoitomääräyksen, SV3). Kela-korvausta ei saa esimerkiksi matkalle tarvittavaa todistusta varten otettuun testiin. Jos testi on Kela-korvattava, sinun ei tarvitse hakea korvausta itse, vaan maksat vain omavastuuosuuden ja me haemme korvauksen puolestasi. Muista ottaa Kela-kortti mukaan testipisteelle!

Koronapassi, EU:n koronatodistus

EU:n koronatodistus toimii niin sanottuna koronapassina, joka toimii vaihtoehtona rajoituksille. Jos rajoituksia ei ole, passia ei tarvita. Koronatestin tulos siirtyy valmistuttuaan Omakantaan, minkä jälkeen passi valmistuu 9Livesista riippumattomalla viiveellä. Passin saa sekä antigeeni- että PCR-testin tuloksen perusteella.

EU:n koronatodistusta käytetään myös matkustamisessa, mutta kohdemaasta ja lentoyhtiöstä riippuen saatat tarvita erillisen lääkärintodistuksen negatiivisesta tuloksesta. Tämän 20 euron hintaisen lääkärintodistuksen voit valita ostoskoriisi verkkokauppamme esitietolomakkeella.

Kotiin tilattava koronatesti

9Livesin kautta voit tilata koronatestauksen paikan päälle esimerkiksi kotiisi tai työpaikallesi. 9Livesin työntekijä tulee sovittuna aikana ottamaan antigeeni- tai PCR-testin. Palvelun saatavuus ja hinta vaihtelevat paikkakunnasta riippuen. Jos kerralla testataan enemmän kuin neljä henkilöä, voit kysyä ryhmätarjousta.

Lähete koronatestiin, hoitomääräys, SV3

Koronatestiä varten tarvitaan aina lähete (hoitomääräys, SV3). 9Livesin lääkäri laatii sen esitietolomakkeella antamiesi tietojen perusteella ja lähete odottaa sinua testauspisteellä sähköisessä järjestelmässämme. Sinun ei siis tarvitse käydä lääkärissä, vaan voit tulla suoraan 9Livesin testipisteelle täytettyäsi esitietolomakkeen. Vain osassa testauspisteistämme on käytössä ajanvaraus, ja tällaiselle pisteelle tullessa kannattaa varata aika. Näin vältät jonottamisen ja pääset testiin sinulle sopivana aikana. HUS:n lähetteellä tulevien ei tarvitse ilmoittautua uudelleen, tule vain testauspaikalle sinulle varattuna aikana.

Lääkärintodistus

Jos tarvitset koronatestistä Omakannasta ladattavan koronapassin lisäksi erillisen lääkärintodistuksen, sen hinta on 20 €. Todistus lähetetään sinulle salattuna sähköpostiviestinä tuloksen valmistuttua. Esimerkiksi jotkin lentoyhtiöt tai eri maiden rajaviranomaiset saattavat vaatia, että Suomesta saapuva matkailija todistaa käyneensä koronatestissä ja saaneensa negatiivisen testituloksen. Joissain maissa vaatimukset voivat olla lääkärintodistusta laajempia. Esimerkiksi Japaniin matkustavat tarvitsevat lääkärintodistuksen lisäksi maan oman mallin mukaisen todistuksen, joka löytyy omana valintanaan verkkokauppamme esitietolomakkeelta. Jos tarvitset todistuksen Kelan tartuntatautipäivärahaa varten, katso kohta A-todistus.

Nenänielu

Pääsääntöisesti testimme (PCR, antigeeni) otetaan taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta nenänielusta. Testin ottaminen voi olla epämiellyttävää, mutta kun testin ottaa terveydenhuollon ammattilainen, testi on kivuton ja ohi sekunneissa.

Omakanta

Koronatestin tulos siirtyy valmistuttuaan terveydenhuollon kirjaamia tietoja sisältävään Omakanta-palveluun. Tämän jälkeen valmistuu koronapassinasi toimiva EU:n koronatodistus. Tieto testituloksesta siirtyy omakantaan vastauksen saavuttua. Koronapassi on helposti ja maksutta tulostettavissa Omakannasta kirjautumalla palveluun esimerkiksi pankkitunnuksilla.

PCR-testi

PCR tulee sanoista polymerase chain reaction. PCR-menetelmässä näytteestä pyritään eristämään viruksen geneettistä materiaalia RNA:ta. PCR-testi havaitsee tartunnan lähes 100 prosentin tarkkuudella silloin, kun näytteessä on koronavirusta. Pääsääntöisesti näyte otetaan taipuisalla nukkatikulla sieraimen kautta nenänielusta. Näytteet analysoidaan laboratoriossa monivaiheisessa prosessissa ja tulosten valmistuminen kestää siksi pidempään kuin pikatestissä – keskimäärin 12–24 tuntia.

Pikatesti

Toinen nimitys antigeenitestille, tulos valmistuu noin 30 minuutissa (Katso kohta antigeenitesti).

Sopimusasiakas

Sopimusasiakkaamme pääsevät testiin erityisen kätevästi ja helposti. Ja jos koronatesti osoittaa heidät terveiksi, he pääsevät myös takaisin töihin nopeasti. Jos työnantajallasi on sopimus 9Livesin kanssa, täytä esitietolomake, anna sopimustunnus maksusivulla ja saavu testattavaksi mille tahansa testauspisteellemme. Yritys voi myös tilata liikkuvan testauspisteemme paikan päälle – meillä on vankkaa kokemusta testauksesta muun muassa yritystapahtumissa ja huoltoseisokkien yhteydessä.

Tartuntatautipäiväraha

Voit olla oikeutettu Kelan maksamaan tartuntatautipäivärahaan, jos sinut on määrätty tartuntataudin leviämisen estämiseksi eristettäväksi tai karanteeniin. Päivärahaa voidaan maksaa myös siinä tapauksessa, että työntekijällä on todistus luotettavasti todetusta koronavirustartunnasta ja hänen tulisi välttää ansiotyöhön osallistumista leviämisriskin vuoksi. Päivärahan hakemista varten tarvitset A-todistuksen positiivisesta koronatuloksesta, todistuksen voit ostaa 9Livesilta (katso kohta A-todistus).

Valmistumisaika

PCR-testin tulosten keskimääräinen valmistumisaika on tällä hetkellä 12–24 h. Pohjois-Suomessa PCR-testin tulos voi kestää yli 48 tuntia. Antigeenitestin tulos valmistuu nopeasti, noin 30 minuutissa.

  • Asiakaspalvelumme on maksutta käytössäsi puh. 09 315 44 824 (avoinna klo 04–24) ja sähköpostitse osoitteessa koronainfo@9lives.fi 

Vasta-ainetesti

Vasta-ainetestiä ei ole tarjolla 9Livesilla, mutta se sekoitetaan usein antigeenitestiin, joka kuuluu valikoimaamme. Vasta-aineet ovat osa kehon omaa immuunivastetta. Ne ovat kehon valmistamia proteiineja, jotka sitoutuvat viruksen pintaproteiineihin (antigeeneihin) tuhotakseen viruksen tai muun patogeenin. Vasta-aineet (antibodies) ovat siis eri asia kuin antigeenit (katso kohta antigeenitesti).