Mitä tehdä, jos saa koronavirukseen viittaavia oireita tai positiivisen tuloksen kotitestistä ja haluaa nopeasti PCR-testiin pääkaupunkiseudulla? Maksavatko yksityisen terveydenhuollon testit satoja euroja? Millainen testi tarvitaan tartuntatautipäivärahan saamiseen?

9Livesin PCR-testiin pääsee pääkaupunkiseudulla vuorokauden sisällä netissä täytettävän oirearvion täyttämisestä, eikä lähetettä muualta tarvita. Jos testattavalla on oireita ja hän kuuluu suomalaisen Kela-korvauksen piiriin, tarjouskampanjan 100 euron testistä saa vielä 100 euron Kela-korvauksen. Tällöin maksettavaksi jää 0 euron omavastuu. Tulos valmistuu keskimäärin 12–24 tunnissa, ja testattava saa sen tietoonsa sekä tekstiviestinä sekä Omakanta-merkintänä.

”Omikronmuunnos on iskenyt voimalla Suomeen ja etenkin pääkaupunkiseudulle. Tarjouskampanjamme on tarkoitus tukea julkista testausjärjestelmää pääkaupunkiseudulla, sekä vapauttaa siltä ja niin ikään kuormittuneilta työterveyspalveluilta kapasiteettia, sanoo 9Livesin koronatestauksen liiketoimintajohtaja Henrik Tuulos.

Testiin oireilla tai ilman

Julkiseen testiin hakeutumista suositellaan tällä hetkellä vain oireisille, ja heillekin vain vakavien oireiden tai tiettyihin riski- tai ammattiryhmiin kuulumisen tapauksessa. 9Livesin testitarjousta voivat sen sijaan hyödyntää myös lieväoireiset ja oireettomat henkilöt.

Testin saa 0 euron hintaan, jos oireita on, testiin on saatu oirearviosta lääkärin lähete ja testattava näyttää testipisteellä Kela-korttia. Oireet kartoitetaan ennen testiin saapumista Omaoloa ja Koronabottia vastaavalla oirearviolomakkeella 9Livesin verkkosivuilla. Arvion perusteella 9Livesin lääkäri tekee hoitomääräyksen sekä testilähetteen 9Livesin järjestelmään ennen testiä.

Asiakas esittää tilausvahvistuksen ja Kela-kortin testipisteellä, 9Lives huolehtii korvauksen hakemisesta asiakkaan puolesta. Jos oireita ei ole, testiin pääsee silti – mutta Kela-korvausta ei tällöin saa.

”Tyypillisesti testiin hakeudutaan oireettomana esimerkiksi matkustamista varten tarvittavan virallisen lääkärintodistuksen vuoksi. Kela-korvattavat testit eivät ole tarkoitettu tähän, eikä niistä saa lääkärintodistusta. Toki Kela-korvattavistakin testeistä saa tulokset Omakantaan ja sitä kautta koronapassiin, mikäli sen käyttöön vielä palataan”, Tuulos kertoo.

Oireettomat, esimerkiksi matkan tai altistumisen vuoksi testiin tulevat voivat hekin hyödyntää tarjouskampanjaa ja maksaa testin omalla kustannuksellaan. Kampanjan ansiosta testin hinta on heillekin tavallista 135 euroa edullisempi 100 euroa.

Testeille on edelleen kysyntää

Nykyisessä koronatilanteessa moni pohtii, pitäisikö testiin hakeutua vai ei. Testituloksella ei toki hoidon kannalta ole merkitystä, mikäli taudin voi sairastaa kotona. Sen sijaan on vielä epäselvää, kuinka tärkeää koronan sairastaneelle on saada merkintä sairastetusta taudista ja mihin kaikkeen sitä voi jatkossa tarvita.

Suositusten puolesta lieväoireisen taudin kanssa voi hyvin jäädä kotiin. THL suosittelee tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ja muilla testaus- ja jäljitystoiminnaltaan ruuhkautuneilla alueilla lieväoireisille, riskiryhmiin kuulumattomille sairastuneille kontaktien välttämistä sekä kotitestiä, jonka voi halutessaan tehdä.

Suositus on muutettu herkästä testiin hakeutumisesta kotona pysymiseen ja kotitestaamiseen siksi, että nopeasti leviävän omikronmuunnoksen myötä tartuntoja on ollut niin paljon, ettei laajaa testaamiseen perustuvaa testaus- ja jäljitysstrategiaa ole monilla alueilla enää mahdollista noudattaa.

Henrik Tuuloksen mukaan testeille on kuitenkin edelleen kysyntää, sillä moni haluaa varmuuden ja merkinnän sairastamastaan koronaviruksesta syystä tai toisesta.

”Joku haluaa tuloksen todistaakseen sairauspoissaolonsa työnantajalle tai kaipaa todistusta tartuntatautipäivärahan hakemiseen.Toinen voi tarvita negatiivista tulosta tai todistusta jo sairastetusta taudista esimerkiksi työtehtäviään varten.Kolmas voi haluta selvittää oireidensa syyn kolmannen rokotuksen ottamista pohtiessaan, sillä nykyisen tiedon mukaan taudin sairastaminen korvaa kolmannen rokotteen”, Henrik Tuulos kertoo.

Testitulos talteen koronapassin vuoksi?

Moni saattaa myös pitää silmällä koronapassitilannetta, jonka tulevaisuus ei ole vielä selvillä. Jos passin käyttöön palataan, 9Livesin testissä käymällä sen saa nopeasti.

Koronatestin tulos siirtyy valmistuttuaan Omakantaan, minkä jälkeen passi valmistuu 9Livesista riippumattomalla viiveellä. Toisinaan tulos siirtyy passiin puolessa tunnissa, toisinaan vasta päivissä, jos isot sairaanhoitopiirit siirtävät paljon tuloksia samaan aikaan. Kun testiin pääsee samana päivänä ja tuloksen saa nopeasti, passiprosessi viiveineen pääsee alkamaan nopeammin kuin tilanteessa, jossa testiajan saisi vasta päivien päähän.

”On päättäjien ja asiantuntijoiden käsissä, jatketaanko koronapassin käyttöä ja mikä on tässä tautitilanteessa parhaaksi. Me keskitymme testaamiseen ja tulosten tarjoamiseen heille, jotka tarvitsevat niitä nyt ja jatkossa”, Tuulos sanoo.


PCR-testin tarjouskampanja on voimassa toistaiseksi ja koskee 9Livesin Ala-Tikkurilan, Espoonlahden, Koivukylän, Martinlaakson, Tapiolan ja Vuosaaren sekä Lahden testipisteitä.